چقدر باید زمان برای یادگیری مطلبی صرف کنیم تا بتوانیم بگوییم در آن حوزه م کار حرفه ای شده ایم ؟ بعد از چند ساعت کار با نرمافزار Excel، میتوانید بگویید که بصورت حرفهای به Excel مسلط هستید؟ . چند ساعت نواختن پیانو میتواند شما را به یک پیانیست حرفهای و کارآزموده تبدیل کند؟ آیا کسی که ۲۰۰ ساعت تجربهی نواختن را دارد، دو برابر کسی که ۱۰۰ ساعت نواختن پیانو را تجربه کرده بر این مهارت مسلط است؟ بعد از طراحی چند سایت، طراح میتواند بگوید به زیر و بم طراحی سایت تسلط دارد؟ در این مقاله یادمیگیریم چطور یادگیری را نیمه کاره رها نکنیم ؟
حتما با سوالات بالا متوجه شده اید که میزان یادگیری بر اساس تکرار و تجربه، بصورت خطی نیست. بلکه بصورت منحنی است. یکی از بحث های مهم در یادگیری منحنی یادگیری است که اگر توجه بهش نداشته باشیم یادگیری را نیمه کاره رها میکنیم.
منحنی یادگیری در واقع تغییر میزان تسلط و تخصص بر اثر تمرین و تکرار را نشان می دهد
بیاید با چند مثال با نمودار یادگیری بهتر یاد بگیریم
یادگیری سریع
فرض کنید میخواهیم کار با تلگرام را یاد بگیرم اگر محور افقی تعداد ساعتهای کار با با تلگرام را نشان دهد و محور عمودی تسلط شما بر تلگرام (قابلیتها، امکانات و نحوه استفاده) را نمایش دهد، منحنی یادگیری تلگرام از جنس منحنی یادگیری سریع است.
یادگیری سریع به این معنا نیست که واقعاً در زمان کوتاهی به یک حرفهای تبدیل میشوید. بلکه در نخستین تجربههای کار با تلگرام به سرعت قابلیت ها و امکانات تلگرام را یاد میگیرید و بعد از مدتی، تکرار و تمرین بیشتر، تاثیر چندانی بر پیشرفت شما نخواهد داشت.
یادگیری S
اما یادگیری نرم افزار فتوشاپ شبیه یادگیری تلگرام نیست منحنی یادگیری فتوشاپ از جنس منحنی یادگیری منحنی S بوده است.
اوایل کمی در نرم افزار فتوشاپ چرخیدهاید و چیز خاصی متوجه نشدهاید (بخش اول منحنی S).
بعد سرعت یادگیریتان بیشتر خواهدشد و تقریباً همه چیز دستتان آمده است (بخش میانی منحنی S).
اما بعد از مدتها کار کردن هم، هنوز ممکن است نکات ریز و کوچکی بیابید که قبلاً آنها را تجربه نکردهاید ترفندها و تکنیک ها را یاد میگیرید (قسمت انتهایی S).
یادگیری مسئله محور
گاهی اوقات، رشد یادگیری ما به مسایل و چالش های که حل میکنیم مربوط است یادگیری برنامه نویسی نمونه ای از این نوع یادگیری است که یادگیری مسئله محور نام دارد. اگر مسئله و چالشی برای شما به وجود نیاید و صرفاً به تکرار روند روزمره خود بپردازید، دانستههای شما یا ثابت میماند و یا ارزش خود را به تدریج از دست میدهد. نمودار یادگیری مدیریت هم از این نوع یادگیری است. هر بار که با یک چالش یا مسئلهی جدید مواجه شوید، تخصص و مهارت شما یک پله افزایش مییابد. نمودار زیر یادگیری مساله محور را نشان می دهد:
حالا به موضوعات یا نرم افزارها و اپلیکشن هایی که در حال یادگیری آنها هستید فکر کنید. آیا همهی آنها منحنی یادگیری یکسانی دارند؟ قطعاً به تعداد مهارتهای قابل تصور، منحنیهای یادگیری متفاوتی هم وجود دارد. حتی برای یک کاربرد مشخص هم، اپلیکیشنهای متفاوت منحنیهای یادگیری متفاوتی دارند. پس چرا انتظار ما از یادگیری برای موضوعات مختلف شبیه بهم است
نکته مهم و جالب اینجاست که بسیاری از ما، ترجیح میدهیم از اپلیکیشنها و نرمافزارهایی استفاده کنیم که منحنی یادگیری سریع دارند. چون منحنی یادگیری S به صرف زمان و انرژی بیشتری نیاز دارد که ممکن است فراتر از حوصلهی ما باشد.